Cumartesi, Nisan 20, 2024
   
Yazı

NASRETTİN HOCA VE EޞEK FIKRASI

  alt

OKUMA VE ANLAMAYA Y֖NELİK

Nasrettin Hoca bir gün padişŸahın huzuruna çağŸrılır. PadişŸah sorar. Sen eşŸeğŸine bile okuma öğŸreteceğŸini iddia ediyormuşŸsun. Bu iddian doğŸru ise ispatla yoksa seni halkı kandırmaktan ve yanıltmaktan zindana attırırım.

Bunu duyan Nasrettin Hoca padişŸahım bana 21 gün verin bunu size ispatlayayım der. 21 gün dolmuşŸtur ve Nasrettin hoca tekrar huzura çağŸrılır. Bu sefer yanında bir eşŸek ve oldukça genişŸ yapraklı bir kitap vardır. PadişŸah alaycı bir sesle: Eee Nasrettin Hoca göster eşŸeğŸinin marifetini der.

EşŸeğŸin önüne ilk sayfası açılmışŸ kitabı koyar Nasrettin Hoca. EşŸek heyecanla yaprakları yalamak suretiyle kaldırır. Ve bir sonraki sayfayı çevirerek arasındaki arpayı yer ve bir sonraki sayfayı çevirerek devam eder.

PadişŸah gülerek: ޞimdi bu eşŸeğŸin bu kitabı anladığŸını mı iddia ediyorsun der.

Nasretttin Hoca : Ben ona sadece okumasını öğŸrettim, ne anladığŸını bilemem ki diye cevap verir.

 

 

                                                          FIKRANIN DEОERLENDİRMESİ

 

PapağŸan vb hayvanlara bazı kelime veya cümleleri ezberletebilir ve onları taklit yoluyla konuşŸturabilirsiniz. Kelimelerin manasını bilemeyecek kadar küçük çocuklar da gerekli eğŸitimle istenilen şŸeyleri okuyabilir veya konuşŸabilir hale gelebilir. Fakat onlar okudukları veya söyledikleri şŸeyleri anlamlandıramazlar. Anlamak okuduğŸumuz veya söylediğŸimiz şŸeyleri idrak etmek ve bunun emarelerini de ortaya koymak şŸeklinde tarif edilebilir. EğŸer söylenenleri, gördüklerimizi kendi eleşŸtirel düşŸünme süzgecimizden geçirmeden tatbik etmeye kalkıyorsak o zaman tam manasıyla anlamıyoruz demektir.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile